Incaruntirea parului este reversibila, spun oamenii de stiinta: 4 metode pe care sa le incerci

1
De Teodora Tirca
24 apr. 2024

Incaruntirea prematura a parului poate fi reversibila in unele cazuri. Nu ai nimic de pierdut daca incerci aceste metode recomandate de dermatologi si oameni de stiinta.

Atunci cand detectezi primul fir de par alb in oglinda, parca ceva se schimba: iti dai seama ca esti vulnerabil in fata trecerii timpului, la fel ca orice alt om de pe pamant. Desi stii ca imbatranirea este un proces natural prin care toata lumea trece, parca traiesti cu senzatia ca nu ti se poate intampla tie. Ei, bine, aceasta iluzie este spulberata de firele albe care se incapataneaza sa apara – parca dinadins, pentru a-ti arata ca o etapa semnificativa din viata ta, de care te-ai atasat iremediabil, este doar o tranzitie catre altceva.

Insa uneori firele albe apar mult mai devreme decat trebuie: la 25, 28, 30 de ani. Acum stim din studiile realizate pe acest subiect ca desi cel mai mare factor este cel genetic, si stresul puternic poate declansa incaruntirea prematura a parului. De asemenea, si dieta lipsita de nutrienti-cheie de care organismul are nevoie este un factor semnificativ. „Exista multi factori care influenteaza incaruntirea parului, inclusiv genetici, de mediu, metabolici si nutritionali”, confirma pentru InStyle Sara Perkins, dermatolog certificat.

Ea adauga ca in cele din urma celulele care produc pigmentul, numite melanocite, nu mai produc melanina – acel pigment care da culoarea pielii, parului si ochilor – asa apare mai intai parul gri, apoi cel alb ca zapada.

Cand incepe incaruntirea parului?

Varsta la care parul incepe sa incarunteasca variaza in functie de rasa, sex si chiar stil de viata. Unii oameni ar putea vedea fire de par alb inainte de 20 de ani pentru caucazieni si inainte de 30 de ani in cazul populatiei de culoare, dar varsta medie demografica este undeva intre 30 si 40 de ani. La fel ca majoritatea alegerilor „anti-aging” pe care le facem, stilul de viata sanatos poate preveni imbatranirea prematura a parului.

Am incercat terapia intravenoasa pentru sanatate si frumusetea pielii

Atat stresul emotional, cel care creste nivelul de cortizol al corpului, cat si stresul oxidativ, atunci cand nivelurile de antioxidanti ale corpului sunt scazute din cauza radicalilor liberi, pot declansa procesul de albire a parului. Asa cum explica pentru InStyle Idris Rubin, dermatolog certificat de consiliu si fondator al SEEN Skin and Hair, „Stresul poate duce la par carunt prin afectarea celulelor stem care creeaza celulele producatoare de pigment, numite melanocite. Exista un studiu care a constatat ca norepinefrina chimica, produsa atunci cand organismul se confrunta cu stres, poate converti celulele stem in celule pigmentare care apoi se muta din folicul.” Specialistul adauga ca stresul oxidativ cauzat de daunele interne sau externe ale radicalilor liberi poate afecta, de asemenea, productia de pigment in foliculii de par. Deci, fie ca vorbim despre un eveniment de viata stresant sau despre faptul ca te-ai mutat intr-un loc cu niveluri ridicate de poluare, sansele tale de a vedea mai multe fire albe cresc.

Cum previi parul alb

Prevenirea este o strategie mult mai eficienta decat sa te bazezi pe posibilitatea de a „da inapoi” imbatranirea parului. „O dieta si un stil de viata sanatos, impreuna cu gestionarea stresului, pot mentine culoarea parului pentru cat mai mult timp posibil”, spune dr. Perkins. Modificarea stilului de viata este unul dintre putinii factori pe care ii poti controla (spre deosebire de imbatranire si genetica), asa ca ai grija sa consumi o dieta bogata in nutrienti esentiali, sa te odihnesti suficient, sa te feresti de soare in mijlocul zilei si sa tii sub control stresul.

Specialistii mai vorbesc si despre utilizarea produselor care contin ingrediente antioxidante pentru a combate daunele cauzate de radicalii liberi. Acestea pot, de asemenea, imbunatati aspectul si densitatea parului, ambele scazand cu varsta. Multe branduri incep sa exploreze formule avansate pe masura ce apar mai multe cercetari.

Este incaruntirea parului reversibila?

Daca parul carunt iti da de furca (mai ales daca inca nu ai ajuns la 40 de ani), s-ar putea sa ai parte de vesti bune. Anul trecut studiile au descoperit ca, da, teoretic putem „inversa” incaruntirea parului, dar nu toata lumea va vedea acest efect.

Un studiu din 2021 de la Universitatea Columbia a descoperit ca unii participanti au observat o revenire la pigmentul initial al parului atunci cand stresul emotional a scazut, dar acesta ramane totusi un fenomen destul de rar. Pentru a stimula sinteza melaninei si, prin urmare, inversarea parului alb, fie prin agenti topici, terapie fotodinamica sau microneedling, o persoana trebuie sa aiba suficiente celule stem melanocite, care produc celulele pigmentare pentru parul nostru.

Brunetul „cherry chocolate” este cea mai in voga culoare de par a verii

Oamenii de stiinta deja lucreaza la un tratament revolutionar care sa corecteze firele albe prin reactivarea acestor celule, dar pana atunci poti face tot ce-ti sta in putinta corectand urmatoarele probleme. Medicii spun ca uneori ajuta mult sa faci aceste schimbari-cheie:

Gestioneaza mai bine stresul. Incearca sa te tii departe de acea agitatie continua, dar si de reactiile tip soc la anumite situatii din viata ta. Aceste senzatii intense au efecte negative in corpul nostru, uneori declansand aparitia firelor albe. Nu e intotdeauna posibil, dar educa-te pentru a reactiona cu calm la orice situatie si fa exercitii de respiratie pe parcursul zilei.

Rezolva-ti problemele cu tiroida. Daca tiroida nu functioneaza cum trebuie, metabolismul tau este dat peste cap. Hipotiroidismul apare atunci cand tiroida nu produce si nu elibereaza suficient hormon tiroidian in organism. Acest lucru face ca metabolismul sa incetineasca, afectand intregul corp.

Corecteaza deficitul de fier si vitamina B12. Deficitul de fier si vitamina B12 inseamna un numar redus de celule rosii sanatoase. Simptomele pot include oboseala, letargie, ameteli, respiratie sacadata. Daca nu mananci carne sau corpul tau nu absoarbe eficient nutrientii, e posibil sa suferi de un deficit. Mergi la medic si solicita un set de analize.

Foto: Freepik.com